Οδήγηση στην βροχή

Αν ο κάθε οδηγός οχημάτων συνειδητοποιήσει τις συνθήκες που επικρατούν θα προσαρμόσει την οδήγηση του σε αυτές και σε συνδυασμό με την οδηγική παιδεία – συμπεριφορά, σεβόμενος και τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. τότε ίσως σε μέρα βροχής να μην προκληθεί κάποιο τροχαίο συμβάν και όλοι θα φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους…

1). Ασφαλή οδήγηση στην βροχή.
Συνειδητοποιήστε τις συνθήκες που επικρατούν.
Κρατήστε με τα δύο χέρια το τιμόνι.
Αποφύγετε όλους τους αντιπερισπασμούς, κινητά τηλέφωνα, ακόμη και ραδιόφωνο (αν σας ενοχλεί κατά την οδήγηση).
Εστιάστε μπροστά και να κοιτάτε τακτικά τους καθρέπτες.
Ανάψτε τα φώτα διασταύρωσης.
Για να σας βλέπουν κυρίως και να βλέπετε δευτερευόντως.
Γινόμαστε εύκολα ορατοί από όλους (πεζούς & οδηγούς) ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας.

2). Κράτησε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Απλά υποθέτεις.
Η οδήγηση στη βροχή απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου – τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι – καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις.
Η απόσταση φρεναρίσματος στο βρεγμένο είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι σε στο στεγνό, οπότε θα πρέπει να κρατήσετε περισσότερη απόσταση μεταξύ του αυτοκίνητου σας και του προπορευόμενου οχήματος από ότι σε συνθήκες στεγνού οδοστρώματος.

3). Ελαττώστε ταχύτητα.
Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την ολίσθηση που δημιουργείται από το νερό στο δρόμο, τους ρύπους, λάδι κ.λ.π. είναι να ελαττώσετε ταχύτητα. Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα επιτρέπει την μεγαλύτερη επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση.